14 BETEENDEN SOM MISSTOLKAS

1. Läppslickning:

Betyder i regel inte att hunden är hungrig utan är en undergiven, fredlig signal för att undvika konflikt. Kan även kombineras med att slicka i mungipan på annan hund eller människa - som en valp gör när den tigger mat.

 

 

2. Ylande:

Innebär inte automatiskt att hunden har ont eller är olycklig. Ylandet hade troligtvis förr en viktig funktion för flockens sammanhållning och kan lockas fram hos vissa individer av skarpa, ihållande ljud. Glassbilen eller munspelsövande är två klassiker.

 

3. Nafsar mot ansiktet:

Att en hund hoppar upp och nafsar efter ansiktet på en besökare kan uppfattas som att den är arg, ouppfostrad eller försöker bita. Faktum är att det är ett vänligt hälsnings-beteende, som härstammar från vargarna. När vargar är som mest vänliga smånafsar de varandra.

 

 

4. Morrningen:

Tolkas ofta fel. När glädjen eller entusiasmen bubblar över får hunden ofta ur sig en djup morrning. Detta sker inte sällan i mötet med en människa. Viftande svans, avslappnade läppar, uppåtstående öron och halvslutna ögon vittnar om att hunden bara är euforisk.

 

 

5. Sprätter grus:

När hunden bajsat eller kissat sprätter den med tassarna så grus och jord far åt alla håll. Det kan uppfattas som att hunden försöker gräva ner sina lämningar, men i själva verket är det tvärtom. Avföring och urin används som doftmarkeringar och när hunden sprätter sprids dofterna ännu mer. Alltså ett sätt för hunden att signalera att den är på sitt hemrevir.

 

 

6. Visar rumpan:

Att få en bakdel mot sig när man hälsar är höjden av artighet - från hundens sida. Analregionen är rikt körtelförsedd och hundar som möts ägnar mycket tid åt att lukta varandra i det området, för att få en full bild av hundens identitet.

 

 

7. Äter avföring:

Att äta avföring är ett naturligt beteende hos hundar, och gräsätarnas spillning innehåller en del nyttigt. Det finns de som tror att de tidiga hundarna i det gamla jägarsamlarsamhället var viktiga för att hålla rent vid latrinerna.

 

 

8. Rullar i äckel:

När hunden hittar något riktigt illaluktande lägger den sig och rullar rygg och flanker i det. Det kan vara ruttnande djur, hästgödsel eller något annat som vi tycker är äckligt. Vissa tror att det är ett sätt att maskera den egna doften för att förvilla bytesdjur. Andra tror att det är ett sätt att skapa en gemensam doft i flocken eller en doftsignal för att signalera status.

 

 

9. Huvud i skrevet:

Hundar som kör huvudet i skrevet försöker hälsa på samma sätt som de gör med varandra. Runt könsöppningarna har hundar körtlar som avsöndrar dofter som informerar många olika saker som kön, ålder, reproduktionsstatus, styrka och mycket av detta går att avläsa även hos oss.

 

 

10. Sträcker sig framåt:

En självklar signal för hundfolk, men som för lekmannen kan feltolkas som en stretchövning. Att frambenen läggs platt mot marken samtidigt som bakbenen är sträckta och kroppen kraftigt framåtlutad är helt enkelt en lekinvit. Ofta kombinerat med

tillbakadragna mun- gipor och öronen framåtvinklade.

 

 

11. Sena utskällningar:

Om tillrättavisningen inte kommer precis när hunden gör fel är risken att den inte förstår skälet bakom. Utskällning efter att hunden ätit upp mackan kan uppfattas som bestraffning för att den råkar vara i hallen, där utskällningen ges.

 

 

12. Kärleksbetygelser:

När husse kramar matte kan hunden upp­fatta det som att de är aggressiva mot varandra. Nära kroppskontakt kan upp­­levas som hotfullt i hundvärlden och kan få hunden att reagera. Hunden är inte "avundsjuk", den försöker avvärja en konflikt.

 

 

13. Leenden:

En leende mun som visar tänder kan missuppfattas som en hotfull hundsignal. Håll läpparna förseglade vid ett första möte.

 

 

14. Mänsklig hälsning:

Ögonkontakt, högt tal och fysisk kontakt kan den osäkra hunden uppfatta som hotfullt. Hälsa i stället genom att gå ner på huk, hålla in armarna och vända blicken bortåt - det signalerar vänlighet och motsatsen till hot.