Visitation av hund
 
 
Visitation av hund bör göras dagligen, så skador och eventuella slitage behandlas. En förutsättning för att man skall observera sjuksymtom och reagera för dem är, att känna till sin hunds anatomi, att man som jämförelsematerial har en tydlig bild av den friska hundens utseende och kropp. För alla hundar är det bra träning att man får ta i dem och plocka med dom.
 

1. Kontroll av slemhinnor i munnen samt att tänderna är hela.

2. Kontroll av nos: så att det inte rinner ur den, du kan inte bedöma om hundar har feber på nosen, utan använda en termometer.

3. Kontroll av ögon och öron: Observera här om det rinner eller varar i ögonen, är det missfärgat, så ring veterinären. Lukta i hundens öra, luktar det illa så ring veterinären, samt kolla hunden i öron så att det inte är något sår. Peta aldrig med topps i öronen, man kan föra ner smuts i hörselgången. Utan Torka ur örat med bomull eller en pappers bit (typ toa papper).

4. Kontroll av päls och hud:  Kollar man hunden dagligen så ser man om den börjar fälla ovanligt mycket. Känn efter med fingrarna och jämför höger och vänster sidans leder med varandra för att känna av några avvikelser. Känns det varmt i anslutning till en led kan detta vara et tecken på att det inte står rätt till.

5. Kontroll av tassar: Trampdynorna skall vara elastiska och fasta. Huden mellan trampdynorna skall kontrolleras så det inte är rött eller sårigt. Klipp bort päls mellan trampdynorna på vintern så att inte snö och salt lägger sig mellan och irriterar. Tvätta av tassarna med vatten när hunden varit ute och gått på saltade vägar. Klorna skall klippas var vecka i början av uppväxt, så att inte klorna blir för långa och påverkar deras gång eller behöver sövas ner hos veterinären vid korrigering. När de blir äldre räcker det med att man kollar en gång varannan vecka.